Helsinki werd in 2012 World Design Capital en dat heeft veel opgeleverd, zei Kari Korkman, directeur van de Helsinki Design Week vrijdag tijdens het World Design Forum.

De Fin was een van de sprekers tijdens die bijeenkomst die de aftrap vormde van de twaalfde Dutch Design Week.

Naast tentoonstellingen en lezingen en andere activiteiten heeft de stad vooral zwaar ingezet op het structureel benutten van design-kwaliteiten: “Zo is nu op elke afdeling van de gemeente Helsiniki een designer actief en dat levert verrassende en zeer bruikbare resultaten op.”

Korkman pleitte er ook voor om niet te zeer te sturen op disciplines binnen design: “Juist spannende en innovatieve dingen komen vaak voort tussen die disciplines.”

Op de vierde editie van het Forum spraken verder diverse gasten uit binnen- en buitenland over hoe designers en strategen elkaar beter kunnen begrijpen. Vóór alles werd duidelijk dat de designer niet alleen staat. Mooi was het voorbeeld van de Britse Emma Barrett die in Kent een project heeft opgezet waarin dementie niet alleen bespreekbaar is gemaakt met behulp van designers, maar inmiddels ook een methode is ontwikkeld hoe kan worden omgegaan met dementerenden waarbij ook gezinsleden worden betrokken.

Uit ED 19-10-13